ДЖИВАМУКТИ ЙОГА

JIVAMUKTI YOGA

Photocredit: Guzman

  I.II PYS: Yogas citta vrtti nirodhah

Йога е прекратяването на променливите състояния на съзнанието.

  

Този динамичен, виняса базиращ се хатха йога стил е създаден от Шарън Ганън и Дейвид Лайф през 1986 в Ню Йорк. Състои се от традиционни йога практики, които са перфектно приведени в съответсвие със забързания градски начин на живот на запад, без да се губи фокус от главната и древна цел на йога практиката, освобождение (мокша).

Името Дживамукти идва от санскрит думата дживанмукта, която в превод означава „освободен приживе“. В своята основа Дживамукти йога методът като път към просветление чрез състрадание към всички живи същества се базира върху оригиналното значение на санскрит думата асана – „седалище, основа, връзка“- със земята, включващо всички нейни обитатели и околната среда.

 

Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

Нека всички живи същества навсякъде бъдат щастливи и свободни и нека мислите, думите и действията в моя собствен живот допринесат по някакъв начин за това щастие и свобода на всички.

 

Дживамукти йога е изградена от пет принципа, които са в основата на всеки клас: ахимса (ненасилие), бхакти (отдаденост към Бог), нада (внимателно слушане, музика, звук), шастра (изучаване на древните текстове) и дхяна (медитация).

Всеки клас е съставен от комбинация от динамични виняса секвенции, медитация, дихателни упражнения, музика, чантинг (пеене на санскрит мантри) и hands-on асистиране като инструменти, които да ни помогнат да изпитаме състоянието на йога, на единство с всичко около нас. В състоянието на йога умът ни е в покой и процесът на мислене е притихнал.

 

За повече информация посетете: www.jivamuktiyoga.com